در گذشته افراد زیادی خواص سنگ ها را می دانستند و از آن ها برای درمان بیماری ها و دور ماندن از افکار شیطانی استفاده می کردند.
باستان شناسان با توجه به بررسی فرهنگ های گوناگون و طالع بینی نجومی، هر سگ را نماد یکی از ماه ها می دانند که این سنگ ها هر کدام خواص درمانی دارند.
خواص سنگ ها
هریک از سنگ هایی که در طبیعت وجود دارد خاصیت منحصر به فردی دارد. انرژی که از امواج کیهانی عبور می کند و به وسیله سنگ هایی که به گردن آویخته اید یا به هر صورتی با بدن شما در تماس است به شما منتقل می شود.
دانشمندان بر این باورند که هر سنگ با متولد ماه خاصی ارتباط بهتری برقرار می کند می تواند برای بیماری جسمی و روحی مفید باشد.
سنگ هر ماه
ماه فروردین:الماس
یکی از زیبا ترین و گرانبهاترین سنگ های موجود در طبیعت است که با متولدین فروردین ارتباط خوبی برقرار می کند. این سنگ اعتماد به نفس را افزایش می دهد. الماس خاصیت تصفیه کنندگی دارد و روی عملکرد کلیه و مثانه اثر خوبی دارد. به خانم های متولدین این ماه توصیه می شود در گردنبند خود حتما الماس به کار ببرند.
ماه اردیبهشت:زمرد
سنگ زمرد از خیلی دور به عنوان سنگ درمانی استفاده می شود. یکی از ویژگی های آن متعادل سازی روح و جسم است. این سنگ بر روی بیماری های صرع، تیروئید و پارکینسون اثر خوب و درمانی دارد. این سنگ ادراکات شهوتی را افزایش می دهد و هم چنین باعث افزایش تمرکز می شود.
ماه خرداد:مروارید
به مروارید داروی جادویی می گویند. این سنگ بر روی کلیه و اعصاب اثرات مثبت می گذارد. نیروی حیات را افزایش می بخشد و ضد اضطراب است و هم چنین به همراه داشتن آن باعث می شود خلاقیتتان افزایش یابد.
ماه تیر:یاقوت سرخ
این سنگ باعث افزایش احساسات و شهامت و انرژی می شود. با تغییر رنگ صاحبش را از بیماری و خبرناگوار و بدشانسی دور می کند. طبق گفته گذشتگان این سنگ مانع از خیانت و بی وفایی همسر می شود. یاقوت سرخ بینایی را افزایش داده و از سیستم ایمنی را افزایش می دهد.
ماه مرداد:سنگ زبرجد
این سنگ گردش خون را بهبود می بخشد و بیماری قلبی را از بین می برد. هم چنین برای بیماری های اندام داخلی موثر است.
ماه شهریور:یاقوت کبود
این سنگ دارای خاصیت شفابخشی است و روی سلول های پوست و مو خیلی تاثیر می گذارند و برای اعصاب مفید است. برای بیماران روماتیسم و نقرس هم بسیار مفید است.
ماه مهر:اوپال
سنگ اوپال از خانواده عقیق و در کشور استرالیا به دست می آید. این سنگ به طلسم خوشبختی معروف است و سمبل عشق، امید و پاکی است و در قدیم بر این باور بودند که برای بیماری افسردگی نیز مفید است.
ماه آبان:سیترین
این سنگ برای عصبانیت، افسردگی و نگرانی بسیار موثر است. سیترین عمل سیستم ایمنی روده ها و هضم را آسان می کند. از قدیم بر این باور بوده اند که سنگ سیترین افکار بد را از انسان ها دور می کند.
ماه آذر:فیروزه
از فیروزه به عنوان سنگ حامی یاد شده است. معروف است که در اروپا مهمانداران و خلبانان هواپیما برای ایمنی در سفر از فیروزه استفاده می کنند، چون این سنگ از سقوط جلوگیری می کند.
این سنگ ضد افسردگی و نشاط آور است.
ماه دی:گارنت
این سنگ سمبل وفاداری و پایداری است. باعث ارامش و خواب بدون کابوس می شود. برای تقویت قلب و عروق استفاده می شود. علیه التهابات پوستی و مفصلی به کار می رود.
ماه بهمن:آماتیست
از این سنگ برای پاک سازی روانی استفاده می شود. ضد اضطراب است. تجربه نشان داده که فردی که اضطراب دارد وقتی آماتیست همراه خود دارد به آرامش می رسد.
ماه اسفند:آکوامارین
این سنگ سمبل سلامتی، جوانی، صداقت و وفاداری است. باعث تقویت عشق می شود. غم، اندوه و اضطراب را از بین می برد. قدرت هوش و بیان را در فرد بیستر می کند. مخصوص بیماری های ریه و ناراحتی های گردن است.
خلاصه:
از قدیم افزودن سنگ ها به زیورآلاتی همچون گردنبند، گوشواره، انگشتر و دستبند مرسوم بوده است.در اینجا سنگ متولد هر ماه برای شما توضیح داده شد که می توانید ار آن برای سفارش خود استفاده کنید.
هر سنگی انرژی دارد که آن را به کسانی که از آن استفاده می کنند سخاوتمندانه می بخشد.
بعضی از سنگها فرح بخش و شفابخش هستند.
انواع سنگ ها
طراحان طلا و جواهر بعد از اینکه یک قطعه زیبا تولید می کنند، باید به فکر این باشند که از چه سنگی برای زیبا تر شدن آن استفاده کنند.
در اینجا ما شما را با انواع سنگها و خواص آنها آشنا می کنیم.
سنگ آماتیسamethyst
آماتیس یه سنگ کوارتز بنفش رنگ است. نام آن از کلمه یونانی آماتیستوس به معنای "مست نشده" گرفته شده است.
این سنگ یه پادزهر قوی در برابر مستی است.
رنگ بنفش این سنگ در اثر رسوبات آهن و الومینیوم و اشعه طبیعی ایجاد می شود.
این سنگ در بسیاری از نقاط جهان یافت می شود.مثل: کانادا، برزیل،مکزیک، روسیه و...
خواص شفا دهنده این سنگ زیاد است و بیشتر به عنوان یک محافظ از آن استفاده می شود.
سنگ سیترینcitrine
از این سنگ به عنوان هدیه ای از خورشید یاد می شود. سنگ سیترین یک نوع کوارتزبا ناخالصی آهن است. نام آن از یک کلمه فرانسوی سیترون به معنای "لیمو" گرفته شده است و به ندرت به صورت طبیعی یافت می شود. کشور برزیل پیشرو در تولید آن به صورت طبیعی است. سیرین به رنگ های قهوه ای، طلایی، زرد و نارنجی یافت می شود.
سیترین انرژی گرم و آرامش بخش خورشید را به همراه دارد به همین دلیل باعث انرژی مثبت و دفع انرژی منفی می شود. این سنگ برای بیماری های مثانه و تیروئید مفید است.
سنگ زمردemerlad
این سنگ یه سنگ معدنی گرانبها است که سمبل بهار، عشق وتولد دوباره است.
رنگ سبز آن بخاطر وجود کروم ووانادیوم است. البته به رنگ های آبی و زرد هم دیده شده است.
سنگ زمرد تا حدودی شکننده است و زمرد خوب علاوه بر دارا ودن رنگ سبز خالص باید شفافیت قابل توجهی داشته باشد.
سنگ زمرد به عنوان سنگ عشق موفق شناخته شده وکه وفاداری و سعادت به ارمغان دارد و باعث افزایش دوستی می شود.
این سنگ هم چنین در بیماری های مربوط به قلب، ریه،ستون فقرات موثر است.
سنگ گارنتgarnet
گارنت از کلمه انگلیسیgranatumبه معنای انار گرفته شده است.این سنگ رنگین کمانی از رنگ هاست که عناصر مختلفی مانند: کلسیم آهن و منگنزو... درون آن یافت می شود.
این سنگ سرشار از احساسات عمیق است.
گارنت برای کاهش سموم بدن، پاک کردن اندام ها و هم چنین به جذب ویتامین ها کمک می کند.
سنگ اونیکسonyx
سنگ اونیکس یک سنگ قیمتی با خوتص شگفت انگیز است. نام آن از کلمه یونانی onux به معنی ناخن گرفته شده است.
سنگ اونیکس به رنگ های سیاه و سفید یافت می شود.
از این سنگ برای افزایش تمرکز و رهایی از انرژی منفی استفاده می شود و محافظ در برابر چشم بد است.
یاقوت سرخruby
سنگ یاقوت سرخ به رنگ قرمز روشن است. نشاندهنده عشق و احساسات و شجاعت است که قرن ها به عنوان پادشاه تمام جواهرات بوده است. از زمان قدیم باور بر این بوده که این سنگ خوش اقبالی به همراه می آورد.
این سنگ به مشکلات مربوط به بینایی و گردش خون کمک می کند.
سنگ فیروزهturquoise
سنگ فیروزه شاید قدی می ترین سنگ تاریخ باشد.رنگ آن آبی منحصر به فرد استکه از آسمان نیلگون به سنگ های زمینی هدیه داده شده است.
واژه turquoiseبه معنی سنگ ترکیه است که تجار ونیزی عمدتا این سنگ را در ترکیه خرید و فروش می کردند.
فیروزه عنوان نماد عقل و عرفان وقدرت جاودانگی در همه فرهنگ هاست.
این سنگ فیروزه استرس را کاهش و آامش رابیشتر می کند.
اگرچه کشورهایی مثل چین و امریکا معدن فیروزه دارن ولی معدن فیروزه نیشابور مرغوبترین فیروزه را دارد.
سنگ عقیقagete
واژه agete به معنای عقیق از رود خانه ای در سیسیلیبه نام achetes riverگرفته شده که اولین بار سنگ در آنجا یافت شده است.
دنیای عقیق یک دنیای در حال تکامل است و صدها نوع عقیق وجود دارد:
نقره استرلینگ (یا همون نقره ای که آلیاژی از نقره هستش که حدود 92.5% از نقره خالص و 7.5% فلزهای دیگه مثل مس ساخته شده که کمی ارزانتر از نقره قیمتی که 99.9% از نقره خالصه، هستش) یکی از فلزات تقریبا گرانبهایی هستش که به صورت گسترده ای در صنعت جواهرسازی استفاده میشه و خیلی هم رایجه. از طرفی به سرعت هم درخشش خودش رو از دست میده و تیره میشه. ممکنه فکر کنین چرا آخه!؟ چجوری باید از نقره نگه داری کنیم؟
چرا نقره استرلینگ تیره میشه؟!
سیاه شدن یا کدر شدن موقعی اتفاق میفته که نقره با اکسیژن ترکیب بشه و فرایند اکسیداسیون اتفاق بیفته. (البته نقش سولفور رو هم نباید ندیده گرفت) از طرفی آلودگی هوا، رطوبت زیاد محیط و تماس با مواد شیمیایی موجود در عطرها، دئودورانت ها و حتی وایتکس هم می تونه باعث تیرگی نقره استرلینگ بشه.
چجوری باید از وسایل نقره استرلینگ نگهداری کنیم؟
کیف های پلاستیکی که درب اونها زیپ میشه یکی از بهترین راه ها برای نگه داری نقره جات هستن چون از تماس اکسیژن با اون جلوگیری میکنن، می تونین نقره رو داخل این کیف ها بذارین، هوا رو از داخلش به بیرون بفشارین و دربش رو زیپ کنین. فقط مراقب باشین که کیف مورد نظرتون حاوی مواد پاک کننده مانند میلار (Mylar) یا پلی اتیلن (Polyethylene) نباشه.
کیف های ضد تیرگی و سیاهی
استفاده از کیسه های پلاستیکی ارزان قیمته ولی خب راه اصلی نیستش. اگر جواهرات نقره زیادی دارین بهتره که هر قطعه در کیف جداگانه خودش نگهداری بشه، در نهایت میبینین که یه عالمه کیسه نقره دارین...بنابراین بهتره که از کیف های مخصوصی که برای نگهداری نقره و کلا جواهرات ساخته شدن استفاده کنین.
نقره رو از خورشید و چوب دور نگه دارین
حتما نقره استرلینگ رو از تابش مستقیم نور خورشید دور نگه دارین و در محیطی بذارین که خنک و خشک باشه، بهترم هست که از بقیه اکسسوری های استایلتون دور باشه تا خراش نخوره.
از طرفی نقره استرلینگ نباید با سطوح چوبی در تماس باشه، چون چوب میتونه تیرگی و سیاه شدن نقره رو به شدت افزایش بده.
نقره رو داخل گچ نگه دارین
گچ به صورت طبیعی رطوبت محیط و باقی مانده های شیمیایی رو به خودش جذب میکنه. بهتره که تکه ای گچ رو در ظرف نقره هاتون قرار بدین.
استفاده از پک های سیلیکونی
پک های سیلیکونی که داخل جعبه های کفش و کیف نو پیدا میشن می تونن محصول رو از رطوبت در امان نگه دارن، بنابراین دفعه بعدی حتما این پک ها رو داخل ظرف نقره هاتون قرار بدین تا رطوبت رو جذب کنن.
هیچوقت نقره استرلینگ رو به حال خودش رها نکنین
خیلی مهمه که بعد از استفاده از اکسسوری نقره سریع داخل پکش قرار بدین و باهاش دوش نگرین، توی وان یا استخر هم نرین، چون رطوبت به سرعت اکسیداسیون کمک میکنه و کلر موجود در آب هیچ راهی به جز تیرگی برای دستبند یا گردنبند نقره تون به جا نمیذاره.
زیورآلات نقره سیاه شده را چگونه تمیز کنیم؟
نقره فلزی ضد باکتری است و میکروب ها که در مجاورت هوا قرار دارند با نشستن روی نقره اکسید می شوند و باعث لکه دار شدن شی نقره براق می شوند که البته آن لکه ها به آسانی با استفاده مداوم و لمس کردن شی نقره قابل پاک شدن است.
یکی از معضلاتی که خانم ها با آن روبرو هستند این است که نقره و زیورآلات نقره ای پس از چند سال استفاده سیاه و تیره می شوند و تغییر رنگ می دهند. اما خوشبختانه این تغییر رنگ ها دائمی نیستند و با استفاده از روش های ارائه شده در این مطلب از نمناک براق و درخشنده می شوند
12 روش که انگشتر نقره سیاه شده را سفید کنید
پودر ماشین لباسشویی
درون یک کاسه متوسط را ورق آلومینیوم بیاندازید و آن را با آب داغ پر نمایید سپس یک قاشق غذاخوری پودر لباسشویی را درون آب بریزید و حل کنید و انگشتر نقره خود را در آن بیاندازید تا سفید شود ، بعد انگشتر خود را بشویید و خشک نمایید.
سس گوجه فرنگی
روی حوله مقداری سس قرمز می ریزیم و روی قسمت های سیاه نقره می کشیم . اگر نقره براق نشد ، 15 دقیقه بخش های سیاه نقره خود را با سس بپوشانید و سپس با یک پارچه تمیز کنید و آن را بشویید (از مسواک نرم برای تمیز کردن درزها استفاده کنید) و خشک نمایید .
نشاسته ذرت
نشاسته ذرت و آب را به صورت خمیری در آورید و این خمیر را با یک پارچه مرطوب بر روی نقره بگذارید و اجازه دهید خمیر خشک گردد سپس با یک حوله زبر نقره را تمیز کنید ، خواهید دید که با این کار درخشش به نقره های شما بازمی گردد.
خمیردندان
روی پارچه ای مقداری خمیردندان بزنید و روی بخش های تیره نقره بمالید سپس خمیردندان را از روی نقره پاک کنید و خشک کنید تا نقره شما درخشان گردد.
شیشه پاک کن
روی یک پارچه یا یک مسواک شیشه پاک کن اسپری کنید تا نقره جات شما مانند روز اول براق شود .
نرم کننده مو
برای براق کردن نقره های تیره و سیاه شده مقداری نرم کننده مو را بر روی نقره تمیز مالیده و بگذارید خشک شود تا تمیز و درخشان گردد.
آبلیمو و شیر خشک برای تمیز کردن زیورآلات نقره
یک قاشق غذاخوری آب لیمو ، یک دوم فنجان آب و یک دوم فنجان شیرخشک را با یکدیگر مخلوط کنید و یک شب نقره را در این محلول قرار دهید تا نقره های شما درخشان شود.
ژل ضدعفونی کننده دست برای تمیز کردن نقره
ژل آنتی باکتریال ضدعفونی کننده دست جلا دهنده بسیارخوب برای نقره است . برای تمیز کردن نقره های سیاه روی پارچه نرمی چند قطره از این ژل را بریزید و نقره را با آن تمیز کنید.
گچ برای تمیز کردن زیور آلات تان
همراه زیور آلات نقره خود چند قلم گچ نیز نگهداری کنید زیرا گچ باعث جذب رطوبت به خود می شود و از سیاه شدن نقره ها جلوگیری می کند
سرکه برای تمیز کردن زیورآلات نقره
یک دوم فنجان سرکه سفید و دو قاشق غذاخوری جوش شیرین را با هم مخلوط کنید و نقره های خود را به مدت 2 تا 3 ساعت، در محلول قرار دهید آن ها را با آب سرد شست و شو دهید و به طور کامل خشک کنید تا نقره جات شما بدرخشند.
براق شدن نقره با ورق آلومینیم
یک قاشق غذاخوری جوش شیرین را درون یک لیتر آب بریزید و سپس یک تکه ورق آلومینیم درون آن بیاندازید و اجازه دهید بجوشد . نقره خود را به مدت 10 ثانیه یا بیشتر در این محلول بیاندازید و سپس خارج کنید.
آمونیاک
در محلولی از یک فنجان آب گرم و نصف فنجان آمونیاک بدلیجات و زیورآلات نقره ای خود را به مدت ده دقیقه قرار دهید. سپس به آرامی آن را بشویید و خشک کنید.
جهت مشاوره بیشتر با گالری نقره بیژن تماس بگیرید
از گالری نقره بیژن دیدن کنید دیگه بی خیال سفید کردن نقره میشی
نقره بهعنوان یکی از محبوبترین فلزات قیمتی برای ساخت جواهرات شناخته میشود. از یکسو سادگی کار با این فلز و از سوی دیگر زیبایی خیرهکننده جواهرات ساختهشده از نقره باعث میشود؛ تولیدکنندگان و مصرفکنندگان هردو به استفاده از آن تمایل داشته باشند. با توجه به این مساله در این مقاله قصد داریم به سراغ روشهای مختلف تولید زیورآلات از نقره رفته سپس به نقاط قدرت و ضعف هریک بپردازیم.
روش ساخت زیورآلات نقره با استفاده از قالب
قالبگیری مدل بهعنوان رایجترین روش ساخت زیورآلات نقره شناخته میشود. بهطور خلاصه در اولین گام مدل کامپیوتری، خمیری یا چوبی اکسسوری موردنظر آماده شده و سپس در یک یا دو مرحله فرایند قالبگیری انجام میگردد.
با اضافه کردن نقره مذاب و فرایند سردسازی، انگشتر، دستبند، گردنبند و… نقره آماده میشود. در گام نهایی قطعات نقره با زدن پولیش، آبکاری و متصل ساختن نگین و قفل بست آماده به بازار ارائه میگردند.
تولیدکنندگان زیورآلات نقره بسته به حجم و میزان تولید از شمش، پودر و… استفاده مینمایند. تفاوت اساسی تنها در میزان دمای موردنیاز برای ذوب فلز، حجم پاتیل آبکاری و بعضا انجام مرحله افزایش خلوص خلاصه میشود.
خرید نقره برای تولید زیورآلات معمولا از بنکدار، توزیعکنندگان عمده، تالارهای کارگزاری و… انجام میپذیرد. معمولا قیمت خرید شمش یا پودر نقره از واسطهها تفاوت چندانی با یکدیگر نمیکند. بااینحال معمولا هر تولیدکننده با یک توزیعکننده مشخص بهصورت بلندمدت همکاری دارد.
نکته قابلتوجه اینکه در بازار خریدوفروش عمده نقره نیز، اعتبار ارزش بیشتری نسبت به پول نقد دارد! چراکه برخی توزیعکنندگان تنها با یک تماس میزان نقره موردنیاز تولیدکننده را به وی تحویل نموده و چند هفته بعد نسبت به تسویه صورتحساب اقدام میکنند.
خرید آتی نقره نیز بهعنوان راهکاری هوشمندانه برای جلوگیری از افت ارزش سرمایه تولیدکنندگان و اطمینان توزیعکنندگان این فلز گرانبها، از جریان درآمدی خود به کار گرفته میشود. برای خرید آتی مبلغی بهصورت پیشپرداخت توسط خریدار به فروشنده تحویل میشود. در موعد مقرر فروشنده با اخذ الباقی مبلغ تعیینشده نقره را به تولیدکننده ارائه میکند.
۲- مدلسازی زیورآلات
برای مدلسازی کامپیوتری، پساز تهیه اسکچ کاغذی و بررسی همهجانبه آن طرح سهبعدی اکسسوری آماده میشود. پس از اعمال اصلاحات لازم روی مدل سهبعدی کامپیوتری جواهرات، قطعه موردنظر به کمک دستگاههای چون پرینتر سهبعدی، فرز سیانسی و… تولید میشود.
در مدلسازی دستی پس از طراحی قطعات زیور زینتی، یک قطعه چوب، فوم یا… بامهارت بسیاری توسط دست و دستگاههای ساده همچون فرز تراشیده میشود. متاسفانه در این شیوه هرگز نمیتوان بهدقت طراحی با کامپیوتر دستیافت.
۳- ساخت درخت مدل
بهمنظور سهولت در قالبگیری مدل تولیدشده و رساندن تولید به حد مطلوب، تعداد زیادی از قطعات تولیدشده از مدل را در ابعاد گوناگون کنار یکدیگر قرار میدهند. شکل نهایی شباهت زیادی به یک درخت با شاخههایی دارد که همان قطعات اولیه مدل هستند.
۴- ساخت قالب
در این مرحله درخت مدل را قالبگیری مینمایند. ماده مورداستفاده بسته به میزان ظرافت طرح، تعداد دفعات موردنیاز برای استفاده از قالب و… متفاوت است. بااینحال معمولا از گچ یا موم مخصوص جواهرسازی در مقیاسهای کارگاهی استفاده میشود.
۵- قالبگیری
عملا مرحله نهایی کار ساخت زیورآلات نقره محسوب میشود. نقره مذاب را به روشهای مختلف به قالب وارد نموده و تا سردسازی آن صبر میکنند. درصورتیکه مراحل قبلی عملیات بهدرستی انجام پذیرفته باشد و مواد مذاب به شیوه صحیح به قالب اضافه شوند، نتیجه قابل قبولی به دست میآید.
۶- پولیش زنی
بعد از جداسازی قالب از روی قطعه ساخت شده، محصولی کاملا مشابه با درخت مدل ساخته شده رویت میگردد. هر قطعه با دقت از روی درخت جداشده و قطعات باقیمانده برای آبکاری مجدد به قسمت ذوب بازگشت داده میشود.
تمام قطعات ساختهشده شامل انگشتر نقره، پلاک نقره، گیره کروات نقره و… باید بهدقت پولیشکاری شوند تا اثر زائدههای اضافی روی آنها از بین برود. در برخی موارد، قطعات ساختهشده توسط ابزارهایی چون فرز، قلم حکاکی و یا ارهمویی تکمیل میشوند.
۷- آبکاری
فلز نقره بسته به میزان خلوص نسبتا سریع اکسید میشود و رنگ تیرهای به خود میگیرد. عده کثیری نسبت به تغییر رنگ نقره نظر مساعدی ندارند. ازاینرو معمولا تمام کارگاههای تولید جواهرات پس از ساخت و قالبگیری زیورآلات آنها را آبکاری مینمایند. برای این کار هر قطعه اکسسوری بهوسیله فرایند ساده الکتروشیمیایی نسبت به اکسید شدن مقاوم میشود.
۸- مخراج کاری و قرار دادن نگین
روی زیورآلاتی که نیاز به نگین دارند، قطعات سنگ با دقت نصب میشود. بسته به قیمت، اندازه و نوع نگین در این مرحله از انواع مختلف چسب یا فرایند پیچیده مخراج کاری استفاده میگردد. پسازاین گام، میتوان زیورآلات آماده را روانه بازار نمود.
روش ساخت زیورآلات نقره با ورق
۱- خرید ورق نقره یا زیور نیمه آماده
در این مرحله ورق نقره با قطر و اندازه مناسب خریداری میگردد. در مقیاس کارگاهی معمولا شیتهای بزرگ تهیهشده و سپس با ابزار مناسب در اندازههای از پیش تعیینشده برش داده میشود.
زیورآلات نیمه آماده همچون دستبند یا گوشواره نقره نیمه آماده از کارگاههای تولید جواهرات بهصورت عمده و در سایزهای گوناگون خریداری میشود.
۲- تهیه الگو
به نسبت ساخت مدل، تهیه الگو بسیار سادهتر است. طرح اولیه الگو روی کاغذ کشیده شده یا پرینت گرفته میشود. سپس با چسباندن آن روی ورق یا نمونه نیمه آماده محدوده برشکاری تعیین میگردد.
۳- برشکاری
به کمک ارهمویی خطوط مسیر الگو از روی ورق برش داده میشود. در این روش تجربه و در اختیار داشتن ابزار مناسب حرف اول و آخر را میزند.
۴- سمباده کشی و نرم کردن گوشهها
پس از برشکاری قطعه زیور موردنظر، گوشههای کار باید بهدقت توسط سوهان یا سمباده نرم شود. این مرحله نیاز به تخصص چندانی نداشته، ازاینرو معمولا توسط افراد تازهکار یا مبتدی در کارگاه انجام میگیرد.
۵- پولیشکاری و آبکاری
زیور ساختهشده بهمنظور جلای هرچه بیشتر در برخی موارد به کمک دریل و پد سمباده یا ابزار نظیر آن پولیش داده میشود. در بسیاری موارد پس از یک مرحله پولیشکاری سریع برای جلوگیری از تغییر رنگ نقره آبکاری صورت میگیرد.
پسازاین مرحله عملا اکسسوری میتواند روانه بازار شود. هرچند در برخی زیورآلات اره کاری شده نیز برای زیبایی بیشتر از نگین استفاده میشود.
۶- مخراج کاری و چسباندن نگین
در این مرحله معمولا نگینهای نیمه قیمتی یا مصنوعی روی زیور آماده قرار میگیرند. هرچند برخی از جواهرات تمام دستساز بهوسیله نگینهایی چون زمرد و یاقوت تزئین شده و مخراج کاری میشوند.
روش ساخت زیورآلات با مفتول
این روش جزو قدیمیترین راهکارهای ساخت زیورآلات به شمار میآید. برخلاف سایر روشها میتوان بدون هیچ الگوی از پیش تعیینشدهای نیز نسبت به ساخت قطعه موردنظر اقدام نمود. از سوی دیگر عدم نیاز به تجهیزات پیشرفته و گرانقیمت و ساده بودن روش تولید زیورآلات بهعنوان متدی ساده، توسط هنرجویان و برخی اساتید بهکار گرفته میشود.
بااینحال زیورآلات نقره تولیدشده در این متد ازنظر زیبایی بصری نیز جایگاه فوقالعادهای داشته و فروش نسبتا بالایی دارند. قیمت سرویس نقره ساخته شده، توسط این روش را بیش از هر چیز میزان زمان بهکاررفته روی ساخت آن تعیین میکند.
روش ساخت زیورآلات نقره بهوسیله پرینترهای سهبعدی
مدرنترین روش ساخت زیورآلات نقره در جهان استفاده از پرینترهای سهبعدی مخصوص فلزات است. در این روش پس از پایان طراحی جواهرات مدل اولیه بهوسیله پرینتر سهبعدی آمده میشود. در گام بعدی همانند روش قالبگیری مراحلی چون سمباده زنی، آبکاری و… انجام میشود.
هرچند در حالحاضر دقت بسیار بالایی در این روش تولید جواهرات وجود ندارد؛ اما به کمک آن میتوان طرحهایی بسیار خلاقانه و مدرن را به بازار مصرف ارائه نمود.
روش ساخت زیورآلات نقره بهوسیله دستگاه لیزر
مهمترین عامل موفقیت این روش در ساخت زیورآلات نقره، سرعت بسیار بالای کار و قیمت تمامشده بسیار پایین است. طراحی هر قطعه تنها یکبار توسط کامپیوتر انجامگرفته و سپس بهوسیله دستگاه لیزر برش داده میشود. برخی تولیدکنندگان عمده زیورآلات نقره در جهان با تلفیق دستگاه لیزر با ماشینآلات سمباده زنی و… به تولید چند میلیون قطعه در سال دستیافتهاند.
تولید زیورآلات نقره دستساز
معمولا قطعات بسیار خاص و گرانقیمت زیورآلات توسط اساتید قلمزنی و… تولید میگردند. انگشتری نقره نیمه آماده با عیار ۹۵ از کارگاههای تولید جواهرات خریداریشده و سپس مراحلی چون شکلدهی و قلمزنی روی آنها انجام میشود.
اجرت ساخت زیورآلات سیلور دستساز بسیار بالا بوده، گاه به چند برابر قیمت تمامشده نقره میرسد. افزون بر زمان ساخت، وزن نهایی کار، میزان ظرافت بهکاررفته در تولید انگشتر یا گردنبند دستساز نقره، میزان شهرت سازنده و برند تولیدکننده آن تاثیر به سزایی در قیمت تمامشده دارد.
روش مهندسی معکوس در ساخت زیورآلات نقره
در این متد نسبتا جدید، برندهای معتبر تولید زیورآلات نظیر مد و کلاس به کمک دستگاههای اسکن سهبعدی از نمونه اولیه الگوبرداری نموده، سپس مراحل قالبگیری را انجام میدهند. در برخی موارد نیز، قطعه زیور آمادهای که توسط برندهای معروف جواهرات نظیر کارتیه تولید گردیده، خریداریشده و سپس مستقیما قالبگیری میشود.
مهمترین مزیت این روش تولید، کاهش بسیار معنادار قیمت تمامشده کالا و دسترسی مشتریان به مدلهای روز جواهرت با کمترین قیمت بر شمرده میشود.
روشهای مرسوم در تولید قطعات زیورآلات
۱- انگشتر نقره:
انگشتر نقره معمولا بهوسیله قالبگیری ساخته میشود. مهمترین مزیت قالبگیری در تولید این کالا، قیمت پایین تمامشده اجرت ساخت و وزن کمتر آن است.
۲- دستبند نقره:
در سالهای اخیر استقبال ویژهای از دستبندهای نقره بافتهشده از مفتول یا اره کاری صورت گرفته است، بنابراین تولیدکنندگان عمده جواهرات نیز در تولیدات خود از این دو روش استفاده مینمایند.
۳- گردنبند نقره:
گردنبند نقره جزو جواهراتی است که اغلب بهوسیله قالبگیری تولید میشود.
۴- گوشواره نقره:
نهتنها شرکتهای بزرگ بلکه تولیدکنندگان خرد و افراد خلاقی که درزمینه تولید زیورآلات فعالیت مینمایند؛ برای تولید گوشواره نقره دست به خلاقیتهای ویژهای میزنند. بهگونهای که هیچ روشی برای تولید آن نسبت به سایر روشها برتری ندارد.
۵- سرویس نقره:
تقریبا تمامی سرویسهای نقره موجود در بازار بهوسیله قالبگیری ماشینی ساخته میشوند.
۶- نیم ست نقره:
افزون بر قالبگیری روی برخی نیمستهای قیمتی، از هنر دست اساتید برجسته استفاده میشود.
۷- پابند نقره:
دو روش قالبگیری ماشینی و برش لیزری از محبوبیت بیشتری برای تولید پابند برخوردار هستند.
۸- دکمهسردست و گیره کروات نقره:
برای پایین نگاهداشتن قیمت تولید این کالا، تقریبا تمام تولیدکنندهها از روش قالبگیری ماشینی برای تولید آنها استفاده میکنند.
روش ساخت زیورآلات نقره
در این مقاله روش ساخت انواع اکسسوری مردانه و زنانه نقره را آموختید. در ادامه به سراغ مرور اطلاعاتی که در اختیارتان قرارگرفته شد، میرویم.
قیمت تمامشده زیورآلات در هرکدام از این روشها بهطور مستقیم تحت تأثیر نوع فناوری، ساعات صرف شده و میزان خلاقیت در تولید آنها بازمیگردد.
محبوبترین روش تولید زیورآلات همچنان قالبگیری است و هنوز روشهای مدرنی چون استفاده از پرینتر سهبعدی نتوانستهاند جای خود را در بین تولیدکنندگان بهخوبی باز کنند.
خرید زیورآلات نقره از تولیدکنندگانی که از روش کپی جواهرات استفاده مینمایند، برای مشتریان صرفه اقتصادی بیشتری دارد.
زیورآلات دستساز نقره، بیشترین هزینه تولید را به خود اختصاص میدهند.
نقره بهعنوان فلزی کمیاب و قیمتی همواره در معرض توجه قرار داشته است. یکی از کاربردهای اساسی نقره استفاده از آن بهعنوان فلز خام در ساخت زیورآلات است.
فارغ از دلیل علاقهتان به زیورآلات نقره، دانستن تاریخچه این فلز گرانبها و ماجرایی که در شکلگیری مدلهای کلاسیک و نوین جواهرات نقش داشته، میتواند شما را برای خریدی بهتر یاری رساند. از طرف دیگر با دانستن چنین اطلاعاتی برای ستکردن زیورآلات با لباس، مراسم و حتی تم میهمانی کمتر به مشکل میخورید. از اینرو در این مقاله به سراغ تاریخ استفاده از نقره رفته، سپس به بیان ترندهای مختلف زیورآلات در طول قرون گذشته میپردازیم.
تاریخ استفاده از نقره
از زمان کشف نقره در ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد، این فلز همواره در معرض توجه قرار داشت. محبوبیت این فلز قیمتی رفتهرفته به علت خواص منحصربهفرد آن افزایش یافت. امروزه کاربردهای نقره از صنایع کامپیوتری، نانو پوشش ذرات و فیلمهای عکاسی گسترده شده است. از سوی دیگر خرید عمده نقره از سوی دولتها بهمنظور پشتیبانی از داراییها و افزایش قدرت اقتصادی انجام میپذیرد. با این حال کماکان یکی از مهمترین کاربردهای نقره جنبه زیبایی و استفاده از آن در جواهرات را شامل میشود.
اولین معدن نقره در منطقه آناتولی (ترکیه امروزی) کشف گردید. سالها معدن این منطقه بهعنوان تنها نقطه استخراج و بهرهبرداری از فلز کمیاب نقره بهحساب میآمد. حدود ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح افزایش بهای نقره و ارزش آن بین تمدنهای مختلف به کشف معادن دیگر منجر شد. حدود ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد، چینیها توانستند راهکارهایی برای افزایش خلوص نقره و بهینه نمودن فرایند استخراج آن پیدا کنند.
بعدها یونان به محل اصلی تولید و استخراج نقره در جهان بدل گردید. هرچند پس از چند قرن، اسپانیا گوی سبقت را از یونان ربود و جایگاه نخست را در زمینه تولید فلز نقره در جهان به خود اختصاص داد. این مساله موجب شد تا این کشور بتواند به لحاظ اقتصادی موقعیت خود را تحکیم بخشد.
افزون بر این با فروش و تجارت نقره رونقی بیشتر را از آن اروپا کند.
با کشف آمریکا نقره در جهان اهمیتی بیشازپیش پیدا کرد. مکزیک و پرو با معادن غنی خود توانستند ظرف مدت کوتاهی تا سهچهارم کل نقره جهان را تامین کنند. با کشف کاربردهای جدید نقره در صنعت و اهمیت آن در تکنولوژی بهای نقره سیر صعودی گرفت.
هرچند نقره از زمان استخراج تا فراوری بارها تغییر ماهیت میدهد؛ اما در طول تاریخ یکچیز همواره برای این فلز ثابت بوده است. زنان و مردان صاحب ثروت و قدرت برای نشان دادن مشخصههای منحصربهفرد خود در تمام ادوار به سراغ این فلز گرانبها میرفتهاند. امروزه نیز در مجالس و میهمانیهایی که با حضور سران کشورها، ثروتمندان و… برگزار میگردد، گردنبند نقره با نگین الماس، انگشتر نقره با جواهر یاقوت یا حتی دکمه سرآستینهایی از جنس نقره به چشم میخورند.
زیورآلات نقره در ابعاد و استایلهای متفاوت به بازار عرضه میگردند. نقره با خلوص بالا و بدون روکش با درخششی خیرهکننده و جلایی پاک و بیآلایش در زیر نور جلوه ویژهای به شما میدهد. در نقطه مقابل برخی نقرهجات از جمله دستبندهای نقره با طرح و رویه مدرن که بهوسیله فلز رودیم روکش شدهاند، حسی سرشار از متانت را به محیط منتقل میکند.
در حال حاضر بیشتر زیورآلات نقره با خلوص ۹۲٫۵ درصد روانه بازار میگردند. چراکه درصد خلوص بالاتر این فلز موجب آسیبپذیری و اکسید شدن آن میگردد که رنگی تیره و فاقد جلا به آن میدهد.
نقره استرلینگ
نقره فلزی چندوجهی است. از یکسو دمای ذوب بالا، مقاومت الکتریکی بسیار پایین و نهایتا رنگ و درخشش این فلز آن را از سایر همنوعان خود متمایز مینماید. در ریشه زبانهای هند و اروپایی واژه نقره شکل تغییریافته کلمه نکرتک است.
تا سال ۱۴۰۰ قبل از میلاد تنها ۷ فلز باستانی برای بشر شناخته شده بود. طلا، نقره، مس، آهن، قلع، جیوه و سرب دنیا را برای همیشه دگرگون نمودند. نکته قابل توجه اینکه جیوه حتی نام خود را وامدار نقره است. این فلز در دوران باستان به معنای نقره روان یا نقره مایع شهرت داشت.
برخلاف طلا و مس (بعضا شهابسنگهای فلزی) که بهصورت خام در طبیعت یافت میشدند، نقره نیاز به فرایندهای نسبتا پیچیدهای برای قابلاستفاده شدن داشت. احتمالا اولینبار نقره در هنگام ذوب مس به دست آمد.
کماکان فراوری نقره با دشواریهایی روبهرو است. چراکه این فلز گرانبها معمولا به همراه ترکیبی با سایر فلزات در طبیعت وجود دارد. بهعنوان مثال در هنگام فراوری هر تن سرب، تنها چند گرم نقره حاصل میگردد. اکنون یک سوال جدی مطرح میشود. چرا نیاکان ما برای فلزی که تنها کمی سختتر از طلا بود، خود را اینچنین بهزحمت میانداختند؟
این مساله درجایی جالبتر میشود که نقره برای ساخت سلاح نیز کاربرد چندانی نداشت. از سوی دیگر میزان وفور آن در طبیعت تقریبا با طلا برابری میکرد. با این حال در برخی دورههای تاریخی ارزش نقره از طلا و سایر فلزات بهمراتب بالاتر بود.
برنز یا آلیاژ سرب و قلع بسیار سختتر از نقره بود و از سوی دیگر نسبتا به سهولت قابلیت فراوری و استفاده از آن وجود داشت. یونانیها با استفاده از برنز توانسته بودند، سلاح و سپرهای بسیار مرغوب بسازند و در سکههایشان از این آلیاژ باستانی استفاده نمایند. در نقطه مقابل فنجان، بشقاب و قاشق نقره بهعنوان سمبلی برای ثروت و مکنت به کار گرفته میشد. طلا بسیار نرم و سنگین و کمیاب بود.
برای طبقه اشراف آن دوران نیز استفاده از ظروف چوبی و… گزینه قابل تاملی محسوب نمیشد. از اینرو برای ۶۰۰۰ سال نقره بهعنوان فلزی جهت استفاده در ظروف و زیورآلات راه خود را به خانه اشراف بازنمود. (حتی در طلا با عیار ۹ میزان نقره بیش از طلا به کار میرفت.) از اینرو میتوان نقره را استیل عصر باستان دانست.
قابلیتهای ویژه فلز نقره از جمله سهولت تبدیل کردن شمش آن به ورق یا مفتول در حال حاضر نیز دست صنعتگران حوزه جواهرات را برای خلق طرحها و مدلهای جدید باز میگذارد.
افزون بر این نقره بیشترین جلا را در میان فلزات دارد. بدون استفاده از نقره، احتمالاً اشیایی همچون آینه تا سالها قابلیت ساختهشدن نداشتند. نقره بهعنوان فلزی جادویی تاثیری خارقالعاده در از بین بردن باکتریها دارد. این امر در زمینه زیورآلات نیز تاثیرات مثبتی را بهجا میگذارد.
نقره استرلینگ ۹۲۵ بهعنوان یکی از معمولترین انواع نقره، معمولا ترکیبی از نقره، نیکل و کروم را شامل میشود. بعضا با افزودن فلز ژرمانیوم به این ترکیب، مقاومت نقره در برابر اکسید شدن افزایش مییابد. افزایش ناخالصی به نقره نیز خود تاریخ پررمزورازی دارد.
احتمالا مشهورترین ماجرا در رابطه با ناخالصیهای موجود در مصنوعات فلزی و زیورآلات به داستان حمام ارشمیدس بازمیگردد. او بهمنظور کشف میزان ناخالصیهای بهکار رفته در ساخت زیورآلات، رابطه سادهای را کشف نمود که امروزه نیز بهصورت مشابه برای اندازهگیری چگالی اجسام به کار میرود.
در سال ۱۳۰۰ میلادی، پادشاه ادوارد یکم دستوری را صادر نمود که تمام اشیایی که از نقره ساخته میشوند، بایستی استاندارد استرلینگ را رعایت نمایند. بهموجب این فرمان از فرانسه تا تروا هر وسیله نقرهای بهوسیله افراد خاصی مورد بررسی قرار میگرفت و در صورت تایید مهر پادشاه بر آن زده میشد. بر اساس استاندارد استرلینگ کلیه این اجسام میبایست از ۹۲٫۵ درصد نقره خالص تشکیل میگشتند.
در رابطه با ریشه واژه استرلینگ گمانهزنیهای متفاوتی مطرح میشود. با این حال احتمالا این کلمه وامدار اصطلاحی است که برای پنی آن دوران به معنای درخشنده بهکار میرفت. هر پنی از ۹۲۵ قسمت نقره در مقیاس ۱۰۰۰ واحد تشکیلشده بود.
به لحاظ تاریخی ماجرای جالبتوجه دیگری نیز در مورد ریشه نام استرلینگ وجود دارد. در سال ۱۰۶۶ میلادی، زمانی که ویلیام در جنگی بزرگ تاجوتخت انگلستان را به دست آورد، ستاره دنبالهدار هالی در آسمان پدیدار شده بود. او این مساله را بهعنوان سمبلی نیکو در نظر گرفت و نقش ستاره را روی پنی حک نمود. ستاره کوچک در زبان انگلیسی معادل ستاره کوچک است. ازاینجهت، مردم این سکهها را با نام استرلینگ خطاب مینمودند.
پادشاه ادوارد دوم در سال ۱۳۲۷ میلادی شرکت گلد اسمیت را رسما بهعنوان مسئول بررسی عیار سنجی و ارائه استاندارد نقره اعلام نمود. پس از گذشت هفتصد سال، کماکان این موسسه مسئولیت بررسی نقره جات را بر عهده دارد.
هرچند برخی کشورها عیار استانداردی پایینتر از ۹۲۵ استرلینگ برای نقره دارند. در برخی موارد عیار بالاتر ۹۵۸ بریتانیکا بهعنوان عیار شاخص در نظر گرفته میشود. با اینحال کماکان نقره استرلینگ با عیار ۹۲۵ بهعنوان مهمترین مرجع استاندارد نقره در جهان شهرت دارد.
ماجرای نقره از ابتدا تا به امروز
۶۰۰۰ سال پیش با کشف معدنی در ترکیه نقره نیز به جمع فلزات باستانی پیوست. درگذر تاریخ این فلز فراز و نشیبهای بسیاری را پیمود. زمانی بهعنوان گرانقیمتترین فلز گرانبها شناخته میشود و در برههای از زمان افت شدید قیمتی را تجربه نمود.
با اینحال جنس سخت، وزن سبک و درخشندگی خاص این فلز موجب گردید تا جایگاه خود را بهعنوان زیورآلات زنانه و مردانه حفظ کند. از سوی دیگر، استفادههای دیگری همچون تهیه ظروف، شمعدان و آینه در طول سالیان دراز موجب شد تا این فلز بدل به بخشی از فرهنگ زندگی اشراف شود.
حدود ۱۰۰۰ سال پیش استاندارد نقره استرلینگ توسط پادشاه ادوارد یکم پایهگذاری شد. این استاندارد از چنان اهمیتی برخوردار است که تا به امروز بهعنوان معیار اصلی در اعلام نرخ و خرید نقره بهصورت عمده نقش بازی میکند.
فروشگاه اینترنتی مد و کلاس افتخار دارد، جدیدترین مدلهای اروپایی زیورآلات نقره همچون دستبند، پابند، انگشتر، نیم ست، سرویس کامل، گردنبند، دکمه سرآستین و حتی گیره کروات نقره را باقیمتی بهمراتب پایینتر در داخل کشور به کمک مهندسی معکوس تولید نمود و به فروش برساند.